23920 73 159
Τσίμπημα από ακάρεα

Το τσίμπημα από ακάρεα σκόνης πάνω στο σώμα ανθρώπου στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καθώς τα ίδια δεν τσιμπούν. Τα συμπτώματα τους εμφανίζονται μόνο ,και αυτά συνήθως στους ευαίσθητους σε αλλεργίες ανθρώπους.

Τα ακάρεα είναι ζωντανοί οργανισμοί με κύκλο ζωής. Είναι αόρατοι με γυμνό μάτι και μπορούν να φανούν μόνο με μικροσκόπιο. Ανήκουν στα αρθρόποδα ή αραχνοειδή.

Τα ακάρεα ζουν σε όλα τα σπίτια σε συγκεντρώσεις που εξαρτώνται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος όπως υψηλή θερμοκρασία (25-30 βαθμούς Κελσίου) και υψηλή υγρασία (άνω των 75%).

Τα ακάρεα μεταφέρονται με τη σκόνη από ένα σημείο σε άλλο όπως και με ένα χτύπημα σε μια επιφάνεια π.χ στρώμα, καθώς είναι πολύ ελαφριά και αιωρούνται.

Με την σκόνη ταξιδεύουν στον αέρα μέχρι να προσγειωθούν για αυτό και αποκαλούνται “ακάρεα της σκόνης”.

Διαβάστε περισσότερα για την Απεντόμωση σπιτιού.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τους στο σπίτι βρίσκονται στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, στα χαλιά, στις κουρτίνες.

Θεωρείται ότι ένα γραμμάριο σκόνης περιέχει άνω των 100 ακάρεων και κάθε στρώμα ύπνου μαζεύει σε ένα μόλις χρόνο πάνω από πέντε εκατομμύρια ακάρεα!

Τα ακάρεα τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας για αυτό αναπτύσσονται κοντά σε ανθρώπους. Δεν τσιμπάνε ή δαγκώνουν όπως αρκετοί νομίζουν.

Για τις αλλεργίες και τα συμπτώματα ευθύνονται τα ίδια και τα περιττώματα τους όπως και των μυκήτων που αναπτύσσονται.

Πως αντιμετωπίζονται τα ακάρεα

Για την αντιμετώπιση τους συνίσταται τακτικός βιολογικός καθαρισμός των στρωμάτων , των χαλιών και των σαλονιών από επαγγελματίες. Επίσης πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες των κλινοσκεπασμάτων, μαξιλαριών, κουρτινών και γενικότερα υφασμάτων. Ο αερισμός του σπιτιού, η ελάττωση της υγρασίας στο σπίτι και γενικά η σχολαστική καθαριότητα του χώρου μας βοηθάει στην ελάττωση του πληθυσμού τους.

Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μας για τα ακάρεα στο στρώμα.

Ασθένειες από ακάρεα

Ενώ άλλα παράσιτα που συναντάτε μπορεί να δαγκώνουν, τα ίδια τα ακάρεα σκόνης δεν δαγκώνουν το δέρμα σας. Ωστόσο, επειδή είναι αλλεργιογόνα, μια αλλεργική αντίδραση από αυτά τα ενοχλητικά πλάσματα μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα που είναι συχνά κόκκινα και προκαλούν φαγούρα.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα ακάρεα της σκόνης είναι συνήθεις και προκαλούνται από την εισπνοή του δέρματος των ακάρεων που αποβάλλουν και των κοπράνων τους.

Τα συχνότερα συμπτώματα από τα ακάρεα στους ευαίσθητους ανθρώπους είναι:

  • δερματικά κόκκινα εξανθήματα
  • η μπουκωμένη μύτη
  • το φτάρνισμα
  • η καταρροή
  • η φαγούρα
  • το άσθμα
  • η δερματίτιδα
  • ο βήχας

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των αλλεργιών ακάρεων σκόνης, αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να προκαλέσει άσθμα . Τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι χειρότερα τη νύχτα όταν είστε ξαπλωμένοι. Όσο περισσότερο παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους, τόσο περισσότερο μπορεί να είστε επιρρεπείς σε αυτά.

Η διάγνωση της ευαισθητοποίησης στα ακάρεα γίνεται με τη διενέργεια των αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών.

Βρείτε την σελίδα μας στο FACEBOOK https://www.facebook.com/spiticleanandkill