Η αντιμετώπιση ψύλλων είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Ο ψύλλος είναι μικροσκοπικό έντομο, δεν πετάει παρά μόνο κάνει άλματα και κρύβεται καλά.
Υπάρχουν αρκετά είδη και έχουν τροφικές προτιμήσεις , δηλαδή μπορεί το κατοικίδιο σας να έχει ψύλλους πάνω του και να τρέφονται με αίμα μόνο από αυτό. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί οι ψύλλοι να ενοχλούν μόνο έναν ή κάποιους από τους ανθρώπους που ζούνε στο ίδιο σπίτι. Αν έχετε εντοπίσει κάποιον ψύλλο ή έχετε τα συμπτώματα των τσιμπημάτων τους τότε θα πρέπει να γίνει καταπολέμηση σε όλο το σπίτι.
Αντιμετώπιση ψύλλων με φυσικό τρόπο :
Για τη φυσική αντιμετώπιση των ψύλλων , χωρίς χρήση εντομοκτόνων στο σπίτι σας, ακολουθούνται τα εξής βήματα:
- Συχνή χρήση της ηλεκτρικής σκούπας . Εστιάζουμε σε σημεία με σκόνη, σκοτεινά , κάτω από κρεββάτια, καναπέδες, στο κρεβατάκι του κατοικίδιου σας, στα χαλιά και αποθήκες. Η σκούπα απομακρύνει αυγά, προνύμφες, και διεγείρει τις νύμφες να βγουν από τα κουκούλια τους. Τα ενήλικα επίσης λόγω δονήσεων εκτίθονται στην σκούπα. Πετάμε την σακούλα της σκούπας στα σκουπίδια.
- Χρήση σκούπας – ατμοκαθαριστή σε στρώματα και καναπέδες. Συμπληρωματικά εφαρμόζεται ατοξική απολύμανση (χωρίς την βοήθεια εντομοκτόνου) με την συσκευή Cimex Eradicator. Ο υπέρθερμος ξηρός ατμός του Cimex Eradicator έχει αποδειχθεί μια καινοτόμα και αποτελεσματική λύση εξάλειψης των κοριών, ψύλλων, ακάρεων. Η ροή του ατμού στους 180°C είναι ικανή να εξοντώσει ενήλικους μικροοργανισμούς, τις προνύμφες αλλά και τα αυγά τους προκαλώντας τους θερμικό σοκ. (δείτε εδώ)
- Ιδανικά η υγρασία του σπιτιού κάτω από 50% για να εμποδιστεί η εκκόλαψη των αυγών.
- Πλύσιμο με ζεστό νερό στα κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες και ρούχα. Οπωσδήποτε τα ρούχα που μπορεί να ευθύνονται για την προσβολή.
- Θεραπεία στο κατοικίδιο ζώο αν υπάρχει στο σπίτι όπως συνιστά ο κτηνίατρος.
- Ιδανικά να γίνεται ταυτόχρονα η διαδικασία καταπολέμησης στο σπίτι, κήπο, κατοικίδια.
- Αυτοσχέδια παγίδα. Παίρνουμε μια μικρή επιτραπέζια λάμπα και την τοποθετούμε στο πάτωμα μαζί με μια κατσαρόλα με νερό και μερικές σταγόνες υγρού πιάτων. Τη νύχτα ανάβουμε τη λάμπα . Η θερμότητα από τη λάμπα θα προσελκύσει τους ψύλλους, θα πέσουν στο σαπουνόνερο και θα πνιγούν.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όλα τα παραπάνω μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα αλλά όχι γρήγορα. Η φυσική αντιμετώπιση ψύλλων ιδιαίτερα σε μεγάλες προσβολές δεν ενδείκνυται. Είναι προτιμότερο να γίνεται ταυτόχρονα καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο και απεντόμωση.
Για απεντομώσεις σε Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική πατήστε κλικ εδώ
Αντιμετώπιση ψύλλων με απεντόμωση / φάρμακα
Η αντιμετώπιση ψύλλων με εντομοκτόνα φάρμακα ιδανικά έρχεται σε δεύτερο στάδιο , δλδ να έχει προηγηθεί κατά προτίμηση σε πρώτο στάδιο η φυσική αντιμετώπιση όπως περιγράψαμε πιο πάνω στο άρθρο.
Πριν την απεντόμωση απομακρύνουμε το ζώο και τα παιδιά από τον χώρο και ψεκάζεται όλο το πάτωμα και οι τοίχοι μέχρι μισό μέτρο περίπου με έμφαση στα σημεία όπου παρατηρήθηκαν οι ψύλλοι ή συχνάζουν τα κατοικίδια.
Διαβάστε το άρθρο μας ” ψύλλοι στο σπίτι“
Φάρμακα για ψύλλους
Με τα κατάλληλα εντομοκτόνα ψεκάζονται και τα χαλιά. Δίνουμε έμφαση σε χαραμάδες, γωνίες, κάτω από έπιπλα, στρώματα, κρεβάτια, καναπέδες, ντουλάπες, χαλιά. Αν χρειαστεί κάνουμε και χρήση αέριου εντομοκτόνου σε μικρούς χώρους συμπληρωματικά με τους ψεκασμούς σε περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Σε χώρους όπου είναι σκοτεινοί (υπόγεια, λεβητοστάσια, αποθήκες κτλ) αφαιρούμε όλα τα άχρηστα αντικείμενα αφού ψεκάσουμε μια φορά και επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό. Ύστερα από την απεντόμωση δεν ρίχνουμε νερό ή σφουγγάρισμα για 7 μέρες τουλάχιστον. Κατοικίδια και παιδιά μπορούν να ξαναεισέλθουν στο σπίτι ιδανικά μετά από 24 ώρες αφού έχει αεριστεί καλά ο χώρος.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αν χρειαστεί ή προληπτικά σε 7-10 μέρες από την πρώτη εφαρμογή απεντόμωσης.
Επικοινωνήστε με την εταιρεία μας για να σας απαλλάξουμε από τους ψύλλους!

Αντιμετώπιση ψύλλων σε εξωτερικούς χώρους
Σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή εντομοκτόνων, εκτός εάν εντοπίζονται μεγάλοι πληθυσμοί ψύλλων. Εάν τα κατοικίδια ζώα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε εξωτερικό χώρο, γίνεται απεντόμωση και στους χώρους όπου τα ζώα κινούνται (σπιτάκια σκύλων, κάτω από υπόστεγα, δίπλα στην οικία κτλ), ενώ σπάνια είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν τα μέτρα αυτά σε όλη την αυλή ή σε ανοικτούς χώρους εκτεθειμένους στον ήλιο.
Διαβάστε περισσότερα για την Απεντόμωση σπιτιού.
Κατά κύριο λόγο εφαρμόζονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα φάρμακα σε σκιερά και υγρά μέρη, στα μέρη που πιθανόν κάποιο ζώο να αναπαυόταν, σε μέρη όπου στοιβάζονται ξύλα για καύση, σε κάποια εξωτερική αποθήκη κατοικίας κ.α. Επίσης ο εξωτερικός χώρος θα πρέπει να περιποιείται με κοπή των χορταριών, το μάζεμα των πεσμένων φύλλων των δέντρων και απομάκρυνση οργανικών υπολειμμάτων.
Τσιμπήματα ψύλλων
Τα τσιμπήματα ψύλλων είναι πολλά και διάσπαρτα αλλά σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Συνήθως τσιμπάνε σε πόδια, μέση, χέρια. Τα τσιμπήματα των ψύλλων προκαλούν σχεδόν αμέσως φαγούρα.
Οι ψύλλοι δραστηριοποιούνται και την μέρα και την νύχτα αμέσως μόλις αισθανθούν την θερμότητα του ξενιστή (άνθρωπο ή ζώο) και τις δονήσεις όπου και πηδάνε πάνω του και αρχίζουν να τρέφονται με αίμα. Προτιμούν να τσιμπούν τα ζώα για αυτό και πολλές φορές ενώ το κατοικίδιο έχει προσβληθεί από ψύλλους σε ανθρώπους δεν παρατηρούνται τσιμπήματα.

Διαφορές τσιμπημάτων μεταξύ ψύλλου και κοριού
Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο εντόμων αυτών είναι ότι τρέφονται με αίμα και συνήθως τσιμπάνε πολλές φορές πάνω στο δέρμα μας ή στο δέρμα των ζώων.
Οι κοριοί συνήθως δραστηριοποιούνται το βράδυ και τσιμπάνε σε ακάλυπτα μέρη του σώματός μας κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Τα τσιμπήματα τους είναι πολύ κοντινά μεταξύ τους (από 1 ως 3 εκατοστά) και συνήθως είναι στην σειρά, χαρακτηριστικό το οποίο μας κάνει να τα ξεχωρίζουμε από τα άλλα τσιμπήματα (κουνούπια, ψύλλους κλπ).
Τα τσιμπήματα των ψύλλων φαίνονται στο δέρμα ως πιο μικρές κόκκινες κηλίδες σε σύγκριση με αυτά των κοριών ή των κουνουπιών των οποίων τα τσιμπήματα προκαλούν περισσότερο πρήξιμο και πιο φλεγμονώδη.
Μια άλλη διαφορά για να τα ξεχωρίζουμε είναι η περιοχή που αυτά τσιμπάνε. Οι κοριοί τσιμπάνε συνήθως στο πάνω μέρος του σώματος ενώ οι ψύλλοι χαμηλά κυρίως στα πόδια μέχρι το γόνατο. Μια άλλη διαφορά είναι ότι τα τσιμπήματα των ψύλλων τα αισθανόμαστε κατευθείαν στο δέρμα μας και η φαγούρα ξεκινάει αμέσως σε αντίθεση με αυτά των κοριών όπου τα τσιμπήματα δεν τα αισθανόμαστε κατευθείαν λόγω του αναισθητικού σάλιου που εκκρίνουν κατά το δάγκωμα και η φαγούρα ξεκινάει μετά από ώρες.
Συμπτώματα από τα τσιμπήματα ψύλλων
Οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες εφόσον μετακινούνται από ξενιστή σε ξενιστή. Η κύρια ανησυχία είναι η ενόχληση που μπορούν να προκαλέσουν τα τσιμπήματα των ψύλλων στους ανθρώπους και τα κατοικίδια.

Τα τσιμπήματα τους προξενούν έντονη φαγούρα στους ξενιστές και στη συνέχεια ερεθισμό και φλεγμονή. Η ευκολία αλλαγής ξενιστή και η συχνή απομύζηση αίματος κάνει τους ψύλλους σοβαρούς φορείς ασθενειών όπως η πανώλη και ο μελιταίος πυρετός.
Υπάρχουν και συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων στα δαγκώματα των ψύλλων που αποτελούν επείγουσα ιατρική εξέταση και περιλαμβάνουν δύσπνοια, πρήξιμο των χειλιών ή της γλώσσας, ζάλη, ναυτία και πόνο στο στήθος .
Θεραπεία
Τα τσιμπήματα ψύλλων μπορούν να αντιμετωπιστούν ως εξής:
Αρχικά πλύνετε πρώτα την περιοχή για να προλάβετε τη μόλυνση από την εξάπλωση και αποφύγετε το ξύσιμο. Για ανακούφιση μπορείτε να εφαρμόσετε αντιοξειδωτικές κρέμες, λοσιόν ή αλοιφές πάντα με την συμβουλή του φαρμακοποιού σας. Αν πάθετε μόλυνση ή σοβαρότερα συμπτώματα πολύ πιθανό να χρειαστείτε την συμβουλή γιατρού.
Καταπολέμηση ψύλλων στο σπίτι
Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με ψύλλους στο σπίτι και δεν γνωρίζετε πως να το λύσετε επικοινωνήστε με την Spiti Clean & Kill για δώσουμε άμεση λύση στο πρόβλημα με επίσκεψη στον χώρο σας.

Βρείτε την σελίδα μας στο FACEBOOK https://www.facebook.com/spiticleanandkill
3 Comments
Comments are closed.