23920 73 159
κουνούπια καταπολέμηση

Τα κουνούπια είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα δημόσιας υγείας στην χώρα μας και σε αυτά οφείλονται πολλές μεταδόσεις ιών και ασθενειών εκ των οποίων πολλών από αυτών θανατηφόρων.

Η απεντόμωση για κουνούπια φέρνει την ελάττωση του πληθυσμού τους και είναι άκρως απαραίτητη σε όλα τους τα στάδια και για αυτό συνεργάζονται δημόσιοι, πανεπιστημιακοί και ιδιωτικοί φορείς.

Με το τσίμπημα τους  μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, ελονοσία, πυρετό και άλλες επικίνδυνες ασθένειες.

Υπάρχουν αρκετά είδη κουνουπιών στην χώρα μας όπως:

 • Aedes vexans
 • Anopheles
 • Cylex Pipiens
 • Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης)

Τα κουνούπια χρειάζονται νερό και γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά. Σε αυτά οι προνύμφες αναπτύσσονται μέχρι να γίνουν τέλεια έντομα και πετάξουν στο περιβάλλον. Την ημέρα τα κουνούπια κρύβονται από τον ήλιο σε σκιερά και υγρά μέρη και δραστηριοποιούνται το σούρουπο και την νύχτα. Τρέφονται μόνο με αίμα ανθρώπου και ζώων.

Το κουνούπι Τίγρης (Aedes albopictus) έχει σώμα 2 με 10 χιλιοστά με λευκές και μαύρες κηλίδες που είναι ευδιάκριτες στα πόδια. Τα αρσενικά τρέφονται με νέκταρ και τα θηλυκά με αίμα. Πετούν και τρέφονται την ημέρα μέχρι και το βράδυ. Είναι φορέας πολλών επικίνδυνων ιών (Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, Δυτικού Νείλου κ.α.)

Διαβάστε το άρθρο μας για τα τσιμπήματα από τα κουνούπια

Απεντόμωση για κουνούπια σε εξωτερικούς χώρους / κήπο

Για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε εξωτερικούς χώρους και κήπους εφαρμόζονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα φάρμακα στα σημεία που αυτά επικάθονται και κυκλοφορούν.

Τα κουνούπια έχουν μια συνήθεια να κρύβονται στις φυλλωσιές θάμνων και μικρών δέντρων, χόρτων, τοίχων, σκεπών, ανοιχτά φρεάτια και βόθρους και άλλων σκιερών μερών π.χ ανάμεσα σε αντικείμενα όπως ξύλα, νάιλον, άδεια βαρέλια, κτλ.

Σε περίπτωση που υπάρχουν στάσιμα νερά στον κήπο μας τα απομακρύνουμε αν έχουμε την δυνατότητα , αλλιώς θα πρέπει να ρίχνεται σε αυτά προνυμφοκτόνο φάρμακο που εξολοθρεύει τις προνύμφες με επαναλήψεις ανά δύο εβδομάδες. Η εφαρμογή προνυμφοκτόνου στα στάσιμα νερά είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στην καταπολέμηση των κουνουπιών.

Προσέχουμε πάρα πολύ στον κήπο μας την δημιουργία στάσιμων νερών κατά το πότισμα των φυτών και κατά την διάρκεια των βροχών. Δεν πρέπει να δημιουργούνται κατά το πότισμα ή την βροχή ρυάκια, λιμνούλες, στάσιμο νερό στα πιατάκια των γλαστρών και σε παρατημένα λάστιχα, νάιλον, τέντες, βαρέλια και άλλα αντικείμενα.

Αφήστε τον ήλιο να “μπει” στον κήπο σας για να απομακρύνει την υγρασία. Κλαδέψτε καλά δέντρα και αναρριχώμενα φυτά και ψηλούς θάμνους που κάνουν σκιά και κόβουν τα ρεύματα του αέρα.

Απεντόμωση για κουνούπια στο σπίτι

Αν στο σπίτι σας εισέρχονται αρκετά κουνούπια τότε το μόνο σίγουρο είναι το περιβάλλον γύρω από την οικία σας έχει εστίες κουνουπιών. Αν έχετε κήπο εφαρμόστε όλα τα παραπάνω που περιγράψαμε. Τοποθετήστε σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες για να τα αποτρέψετε να εισέλθουν.

Για την άμεση καταπολέμηση των κουνουπιών εντός σπιτιού εφαρμόστε ψεκασμούς με τα κοινά εντομοκτόνα φάρμακα τύπου αεροζόλ , αφού μείνουν κλειστοί οι χώροι για 1-2 ώρες. Τοποθετήστε μια οικολογική παγίδα συλλογής κουνουπιών που λειτουργεί με ρεύμα.

Παγίδες για κουνούπια

Οι παγίδες αυτές προσελκύουν τα κουνούπια εκπέμποντας διοξείδιο του άνθρακα, ειδικό προσελκυστικό και μια λάμπα υπεριώδους φως. Τα κουνούπια και οι σκνίπες παγιδεύονται εντός της συσκευής και πεθαίνουν λόγω αφυδάτωσης. Επίσης στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα κεριά και συσκευές με ψεκασμό αερολύματος με εντομοαπωθητική δράση. Αυτά βοηθούν στην απώθηση τους σε μικρούς χώρους αλλά δεν εξοντώνουν.

Πως διώχνουμε τα κουνούπια με φυσικό τρόπο – 8 συμβουλές

Ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές για να διώχνουμε τα κουνούπια από κοντά μας :

 1. Το πότισμα θα ήταν καλό να γίνεται το πρωί και όχι το σούρουπο ή την νύχτα για να μην ελκύονται περισσότερα κουνούπια στον κήπο μας.
 2. Κλάδεμα των θάμνων, χόρτων, γκαζόν, δέντρων και δημιουργία συνθηκών ώστε να εισέρχεται ηλιακή ακτινοβολία που απομακρύνει την υγρασία και να δημιουργείται ρεύμα του ανέμου.
 3. Μετά από βροχόπτωση απομακρύνουμε τα νερά που παραμένουν (λιμνούλες)
 4. Απομάκρυνση των αντικειμένων που συγκρατούν υγρασία και στάσιμα νερά π.χ πιατάκια γλαστρών, βαρέλια και άλλα αντικείμενα.
 5. Κάνουμε χρήση ανεμιστήρων για να τα απομακρύνουμε από κοντά μας
 6. Κάνουμε χρήση απωθητικών σπρέυ, κεριών, ηλεκτρικές οικολογικές κουνουποπαγίδες ώστε να ελαττώσουμε τον πληθυσμό των ενήλικων
 7. Αν τα ρούχα που φοράμε είναι σκουρόχρωμα προσελκύουν περισσότερα κουνούπια όπως επίσης και αν τα ρούχα μας αφήνουν αρκετό ακάλυπτο δέρμα.
 8. Ο ιδρώτας στο ανθρώπινο δέρμα προσελκύει περισσότερα κουνούπια σε σχέση με κάποιο πιο καθαρό και στεγνό δέρμα.

Βρείτε την σελίδα μας στο FACEBOOK https://www.facebook.com/spiticleanandkill