fbpx
23920 73 159
Τσίμπημα από ακάρεα

Σε πολλές περιπτώσεις όπου παρατηρείται έντονος κνησμός ή τσιμπήματα στο σώμα μας κυρίως μετά από τον ύπνο μας θα πρέπει να αναρωτηθούμε από τι μπορεί να προήλθαν. Αν δεν είμαστε σίγουροι αν είναι από έντομο (π.χ. κοριός, ψύλλος) ή κάποια αλλεργία σε ακάρεα ή μύκητες, τότε καταφεύγουμε σε απολύμανση του χώρου, του στρώματος, των υφασμάτων των σαλονιών και σε καθαριότητα κλινοσκεπασμάτων – ρούχων.

Με τον όρο απολύμανση σε αυτές τις περιπτώσεις , αναφερόμαστε σε διάφορες ενέργειες μας όπως καθαρισμό, πλύσιμο, απεντόμωση και άλλα.

Απολύμανση για ακάρεα

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από τα παράσιτα των ακάρεων. Τα ακάρεα είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ανήκουν στην τάξη των αραχνίδιων και είναι πολλών ειδών. Κάποια προσβάλλουν μόνο ζώα, άλλα μόνο φυτά και κάποια και τον άνθρωπο.

Αυτά που είναι πιο διαδεδομένα ως παράσιτα που προσβάλλουν τον άνθρωπο και κάνουν να υποφέρει από αλλεργίες και αρρώστιες είναι τα ακάρεα της σκόνης και τα ακάρεα της ψώρας.

Τα ακάρεα σκόνης αναπτύσσονται σε χώρους με υγρασία και μέσες θερμοκρασίες , ταξιδεύουν με την σκόνη και προσβάλλουν , τρέφονται και πολλαπλασιάζονται κυρίως σε στρώματα, σαλόνια, μαξιλάρια, κουρτίνες, σεντόνια, κουβέρτες, χαλιά, κ.α.

ακάρεα

Κατά τη διάρκεια του ύπνου (μεταβολισμός, αναπνοή) αναπτύσσεται ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον για τα ακάρεα. Κάθε άτομο παράγει περίπου 20 σφαιρίδια περιττωμάτων/ημέρα. Τα νεκρά ακάρεα και περιττώματα παραμένουν στο χώρο σαν λεπτή σκόνη που την εισπνέουμε και μπορεί να προκαλέσουν άσθμα, βρογχίτιδα, ρινίτιδα, ερεθισμό των ματιών και του δέρματος, ημικρανίες, πονοκεφάλους, αϋπνίες, ατονία, κόπωση, κατάθλιψη κ.ά.

Τα ακάρεα της ψώρας προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, σκύλους και γάτες που ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες. Τουλάχιστον 300 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως αναφέρονται σε αυτά. Τα ακάρεα της ψώρας προτιμούν τα τριχωτά μέρη του σώματος και προκαλούν έντονη φαγούρα και μολύνσεις (ψώρα) – μια άκρως μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με επαφή που διαρκεί 15‐30’.

Μετά τη μετάδοση των ακάρεων υπάρχει απουσία συμπτωμάτων για ένα μήνα περίπου. Μια εξέταση δέρματος σε στερεοσκόπιο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τους. Φέρνουν έντονη φαγούρα και αφήνουν χαρακτηριστικό εξάνθημα σε δάχτυλα, αγκώνες, μασχάλες, καρπούς.

Τσίμπημα από ακάρεα
σημάδια στο σώμα από ακάρεα

Πως να απαλλαγώ από τα ακάρεα

Τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται για εξάλειψη των ακάρεων σκόνης και μείωση πληθυσμού τους είναι :

  • Καθαριότητα με χρήση ηλεκτρικής σκούπας (καθαρή σακούλα & φίλτρο) του χώρου μας
  • Μείωση της υγρασίας κάτω του 50%
  • Απολύμανση δαπέδων και επίπλων
  • Συχνό πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων
  • Καθαρισμός με ατμό ή πλύσιμο στρωμάτων, καναπέδων, χαλιών, κουρτινών
  • Καθημερινός αερισμός χώρων σπιτιού και κλινοσκεπασμάτων (ήλιος, καθαρός αέρας)
  • Σκευάσματα με ακαρεοκτόνο δράση για ψεκασμό επιφανειών και υφασμάτων
  • Ψεκασμοί εσωτερικών & εξωτερικών χώρων (Απεντόμωση)

Απολύμανση για έντομα

Σε προσβολή του χώρου μας από έντομα που είναι αιμομυζητικά και τσιμπάνε για να τραφούν καταφεύγουμε σε απολύμανση και απεντόμωση. Απολύμανση εννοούμε όλες τις παραπάνω ενέργειες που περιγράψαμε συν τις ενέργειες εξολόθρευσης των εντόμων όπου μπορεί να γίνει είτε με εντομοκτόνα σκευάσματα (απεντόμωση) είτε με συσκευές με υπέρθερμο ατμό (βλ. ατοξική απολύμανση) είτε με συσκευές υψηλής αύξησης της θερμοκρασίας (θερμική απεντόμωση).

Συνήθως τα έντομα αυτά που είναι τα πιο διαδεδομένα και επικίνδυνα για τον άνθρωπο είναι οι ψύλλοι και οι κοριοί.

Διαβάστε τα άρθρα μας για την καταπολέμηση ψύλλων και κοριών .

Ατοξική Απολύμανση

Αν παρατηρηθεί παρουσία ψύλλων, κοριών, ψειρών σε στρώματα και γενικότερα σε ένα υπνοδωμάτιο τότε εφαρμόζεται η ατοξική απολύμανση με την συσκευή Cimex Eradicator, συμπληρωματικά ίσως με κάποια εφαρμογή απεντόμωσης σε δεύτερο στάδιο.

ατοξική απολύμανση

Αυτή του είδους απολύμανσης γίνεται σε σημεία που δεν επιτρέπεται να εφαρμοστούν εντομοκτόνα (π.χ στρώμα, καναπές, κρεββάτι, μαξιλάρια, παιδικά παιχνίδια, κ.α) είτε εκεί που δεν μπορεί να εισχωρήσει το εντομοκτόνο φάρμακο αλλά μπορεί ο ατμός ως αέριο, είτε ακόμα γιατί θέλουμε να αποφύγουμε την χρήση φαρμάκων για οικολογικούς λόγους.

Ο υπέρθερμος ξηρός ατμός του Cimex Eradicator (στους 180°C) είναι ικανός να εξοντώσει ενήλικους μικροοργανισμούς, τις προνύμφες αλλά και τα αυγά τους προκαλώντας τους θερμικό σοκ με ένα μόνο κοντινό πέρασμα .

Μπορείτε να δείτε εδώ το χαρακτηριστικό βίντεο μιας τέτοιας απολύμανσης.

spiti clean and kill
spiti clean and kill