6945 294 293
Καθαρισμός Στρώματος

Ο καθαρισμός στρώματος είναι αναγκαίος μιας και το στρώμα ύπνου μας, στο οποίο περνάμε σχεδόν το ένα τρίτο του χρόνου της ζωής μας, είναι το ιδανικό σπίτι για τα ακάρεα και όχι μόνο.

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας πάσχουν από αλλεργίες και άλλα προβλήματα υγείας όπως άσθμα, φαγούρα, δερματίτιδα, καταρροή, βήχας, κτλ τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στα ακάρεα.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 5 εκατομμύρια ακάρεα ζουν πάνω σε ένα στρώμα σε μόλις ένα χρόνο!

Πέρα από τα ακάρεα όμως σε ένα στρώμα αναπτύσσονται και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως μύκητες, ιοί, βακτήρια, και τα περιττώματα που προέρχονται από αυτά.

Βιολογικός καθαρισμός στρώματος

Ο Βιολογικός καθαρισμός στρώματος μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

 • Στεγνός καθαρισμός στρώματος (με ατμό).
 • Υγρός καθαρισμός στρώματος (με απορρυπαντικά).

Η μέθοδος του Στεγνού καθαρίσματος είναι ιδανική μέθοδος μόνο για την απαλλαγή από ακάρεα, σκόνες, βακτήρια, μύκητες, κ.α. Η μέθοδος του Υγρού καθαρισμού είναι μια πιο ολοκληρωμένη μέθοδος καθαρισμού καθώς μπορεί να αφαιρέσει και λεκέδες, ούρα, σωματικά υγρά .

Ο Υγρός Βιολογικός καθαρισμός στρώματος περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

 • Ξηρή Αναρρόφηση με επαγγελματική σκούπα για να απομακρυνθούν σκόνες, ακάρεα, μικροσωματίδια.
 • Αεροψεκασμός επιφάνειας στρώματος με ενζυματικό απορρυπαντικό διάλυμα για να καταπολεμηθούν μέχρι και οι πιο επίπονοι λεκέδες, ούρα και βούρτσισμα επιφανειών.
 • Χρήση επαγγελματικής σκούπας Αναρρόφησης – Ψεκασμού (Extraction) κατά την οποία ένα ουδέτερο διάλυμα αντιαλλεργικού καθαριστικού ψεκάζεται στο στρώμα και αναρροφάται ταυτόχρονα αποβάλλοντας την υγρασία μαζί με όλες τις ακαθαρσίες και τους λεκέδες.
 • Ψεκασμός στρώματος με αντιοσμωτικό διάλυμα κατά των δυσάρεστων οσμών – ούρων.
Σκούπα καθαρισμού στρώματος
Φώτο : Σκούπα extraction για αφαίρεση λεκέδων από στρώμα

Στην συνέχεια, το στρώμα αφήνεται να στεγνώσει 100% από υγρασία πριν χρησιμοποιηθεί, ιδανικά στον ήλιο ή με βοήθεια συσκευής (αφυγραντήρα – θέρμανσης)

Στεγνός Καθαρισμός στρώματος

Για να είναι ένα στρώμα ελεύθερο από ακάρεα και μικροοργανισμούς χρειάζεται τακτικός καθαρισμός (1-2 φορές τον χρόνο και για αλλεργικούς ανθρώπους συχνότερα).

Ο καθαρισμός ενός στρώματος δεν είναι απλή υπόθεση και δεν γίνεται απλά και μόνο με ένα απλό ατμοκαθαριστή. Αρχικά επιβάλλεται να αποβληθούν όλοι οι μικροοργανισμοί με σκούπα ισχυρής αναρρόφησης με ειδικά φίλτρα και κάδο νερού.

Η ισχυρή αναρρόφηση και τα φίλτρα αποβάλλουν τα ακάρεα και τα περιττώματα τους, σκόνες και άλλα σωματίδια σε βάθος του στρώματος.

Το πρώτο στάδιο της αναρρόφησης γίνεται ιδανικά από επαγγελματικές σκούπες – ατμοκαθαριστές με μεγάλη ισχύ (Watt), ειδικά εξαρτήματα και φίλτρα, και όχι από οικιακές χαμηλής ισχύς οι οποίες και δεν έχουν φίλτρα συγκράτησης μικροοργανισμών.

Μετά την λεπτομερή αναρρόφηση, σε δεύτερο στάδιο, έπεται ο ατμός ώστε να απολυμάνει το στρώμα σκοτώνοντας όλους τους μικροοργανισμούς που ζουν στο στρώμα και τα αβγά τους.

Τέλος, το στρώμα αφήνεται να αεριστεί καλά για λίγες ώρες για να φύγει η υγρασία, ιδανικά να εκτεθεί στον ήλιο, και στην συνέχεια είναι έτοιμο προς χρήση.

Βίντεο: Μέθοδοι βιολογικού καθαρισμού που ακολουθεί η Spiti Clean & Kill.

Ο ατμοκαθαριστής που χρησιμοποιεί η εταιρία μας Spiti Clean & Kill για τον καθαρισμό στρώματος είναι σκούπα ισχυρής αναρρόφησης με 3 φίλτρα (φίλτρο HEPA 14 ) συγκράτησης ακάρεων και μικρο-σωματιδίων με απόδοση 99,99 % και κάδου νερού και ατμού με πίεση 5 bar και θερμοκρασία ατμού 120 βαθμών Κελσίου.

Ατμοκαθαριστής μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματα που έχει ένας ατμοκαθαριστής στρωμάτων είναι δύο:

 • Δεν αφαιρεί λεκέδες όπως ούρα, σωματικά υγρά κ.α.
 • Δεν προστατεύει το στρώμα από την επανεμφάνιση ακάρεων και άλλων οργανισμών

Ακάρεα στο στρώμα

Τα ακάρεα είναι μικροοργανισμοί, ζωντανοί αλλά αόρατοι με γυμνό μάτι, οι οποίοι υπάρχουν παντού στην ατμόσφαιρα στο σπίτι μας και όχι μόνο, ταξιδεύοντας μαζί με την σκόνη καθώς είναι πολύ ελαφριά σωματίδια.

Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μας για τα ακάρεα και πως να απαλλαγείτε

Τα ακάρεα παράγουν κάθε μέρα περίπου 20 με 30 “μπαλίτσες” περιττωμάτων. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και την οικιακή σκόνη, τα ψίχουλα και λεκέδες από φαγητά, τα ούρα και τα σωματικά υγρά όπως ιδρώτας κ.α που υπάρχουν και μαζεύονται πάνω στα στρώματά μας τότε εύκολα συμπεραίνεται ότι ο καθαρισμός του στρώματος σε τακτική βάση κρίνεται αναγκαίος!

Αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου και υγρασίας άνω του 70%.

Τα στρώματα, τα χαλιά και οι καναπέδες μας είναι το ιδανικό τους σπίτι καθώς τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα και πιτυρίδα που πέφτει από το σώμα μας.

Τα ακάρεα θεωρούνται παθογόνοι οργανισμοί καθώς λόγω αυτών και κυρίως των περιττωμάτων τους οφείλονται οι ασθένειες και οι αλλεργίες που εμφανίζουν πολλοί άνθρωποι.

Διαβάστε το άρθρο μας για το Πως να καθαρίσετε το στρώμα από ούρα, αίμα και μούχλα.

Καθαρισμός και Απολύμανση στρωμάτων σε Ξενοδοχεία

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει τον καθαρισμό και απολύμανση πολλαπλών στρωμάτων σε Ξενοδοχεία και Τουριστικά Καταλύματα με παράδοση Πιστοποιητικού εφαρμογής το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε :

 • Πιστοποιήσεις ISO , Green Key, κτλ
 • Αξιολόγηση αστεριών , κλειδιών
 • Απαιτήσεις τουριστικών πρακτόρων

Να σημειώσουμε ότι πέρα από τις αυξανόμενες απαιτήσεις των τουριστών-πελατών και τουριστικών πρακτόρων για την ύπαρξη καθαρών στρωμάτων από εξειδικευμένα συνεργεία, οι απολυμάνσεις στρωμάτων σε τουριστικά καταλύματα είναι Υποχρεωτική σε ετήσια βάση από το κράτος όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ στην κατηγορία τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές.

Ορισμένοι από τους ξενοδόχους που μας εμπιστεύθηκαν είναι : Porto Karras Resort, Achtis Hotel, Ekies All Senses Resort, Kelyfos Hotel, κ.α.