Το κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα (Rhynchophorus ferrugineus) αποτελεί το σοβαρότερο εχθρό των φοινικοειδών.
Προσβάλλει αρκετά είδη των φοινικοειδών αλλά έχει ιδιαίτερη προτίμηση στους Κανάριους φοίνικες (Phoenix canariensis).
Κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα – Έντομο
Το κόκκινο σκαθάρι είναι ένα κολεόπτερο με μήκος 3-4 εκατοστά, τρία ζεύγη ποδιών, χρώμα κόκκινο-πορτοκαλί με μαύρες κηλίδες στο κεφάλι, στα φτερά έχει μαύρες παράλληλες γραμμές και στο κεφάλι του προβάλει μια κόκκινη προβοσκίδα.
Ο κύκλος ζωής τους είναι : αυγά-προνύμφη-νύμφη-τέλειο έντομο.
Τα θηλυκά γεννάνε 300-500 αυγά σε οπές του κορμού και στις μασχάλες των φύλλων στη στεφάνη. Οι προνύμφες αφού εκκολαφθούν αρχίζουν να σκάβουν στοές μέσα στον κορμό στην καρδιά όπου και συνεχίζουν να αναπτύσσονται τρεφόμενες από το μαλακό ξύλο και τους χυμούς του φοινικόδεντρου. Η προνύμφη σε πλήρη ανάπτυξη έχει μήκος 4-5 εκατοστά, χρώμα άσπρο με σκούρο κεφάλι και μαλακό κορμό.
Η προνύμφη είναι αυτή που προκαλεί την κύρια ζημιά αφού καταστρέφει την καρδιά του φοίνικα.
Οι προνύμφες όταν ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, γίνονται νύμφες πλέκοντας κουκούλι από το εσωτερικό των φύλλων και ζουν μέσα σ’ αυτό για αρκετές ημέρες. Από τα κουκούλια αυτά θα αναπτυχθούν τα τέλεια έντομα.

Αποτέλεσμα της δραστηριότητας των προνυμφών και των νυμφών είναι τα νεότερα φύλλα (αυτά που αναπτύχθηκαν τελευταία) να αδυνατίζουν στη βάση τους και να κάμπτονται προς τα κάτω.
Καθώς προχωράνε πιο βαθιά τρώγοντας την καρδιά του φοίνικα, αρχίζουν σιγά σιγά όλα τα φύλλα να κάμπτονται και να ξεραίνονται. Τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν και να φαίνονται σαν να αποκολλώνται από τον κορμό. Το δέντρο αρχίζει να μοιάζει σαν ομπρέλα και τότε είναι το σημείο που έχει σαπίζει και τελικά καταστρέφεται δια παντός. Χαρακτηριστική είναι και η έντονη δυσοσμία που βγαίνει από την καρδιά του φοίνικα σε αυτό το σημείο.
Κόκκινο Σκαθάρι του Φοίνικα πως αντιμετωπίζεται
Τα αποτελέσματα της προσβολής ενός φοίνικα από το κόκκινο σκαθάρι δεν είναι αμέσως ορατά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η προσβολή αρχίζει να φαίνεται στο σημείο που τα φύλλα πέφτουν και το δέντρο αρχίζει να μοιάζει με ομπρέλα.
Γι’ αυτό η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι κατά βάση προληπτική ώστε να μην προλάβουν οι προνύμφες να καταστρέψουν την καρδιά του φοίνικα. Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη προσβολή, αρχίζουν δηλαδή να φαίνονται τα πρώτα συμπτώματα, οι επεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα εάν θέλουμε να σώσουμε το φοινικόδεντρο.
Επικοινωνήστε με την εταιρεία μας για να σώσετε τους Φοίνικες σας!
Εξυπηρέτηση σε Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική.

Αν το δέντρο έχει χάσει όλα τα φύλλα του , δηλαδή έχουν ξεραθεί και έχουν κλίση προς το έδαφος και η καρδιά του δέντρου είναι εντελώς ανοιχτή, τότε καμία αντιμετώπιση δεν μπορεί να γίνει αφού το δέντρο έχει καταστραφεί.
Η προληπτική αντιμετώπιση υγειών φοινίκων γίνεται με ψεκασμούς ορισμένων κατάλληλων μη τοξικών φυτοφαρμάκων στην στεφάνη του δέντρου και στα νεότερα φύλλα. Πρώτα θα πρέπει να έχει κλαδευτεί το δέντρο έτσι ώστε το διάλυμα του φαρμάκου να φτάνει στην καρδιά του.
Σε πολύ υψηλούς φοίνικες μπορούμε αντί ψεκασμό να στέλνουμε την καρδιά του φοίνικα το διάλυμα φαρμάκου μέσω σωλήνων με την βοήθεια αντλίας.
Η προληπτική αυτή θεραπεία πρέπει να γίνεται τακτικά ιδιαίτερα από τις αρχές της άνοιξης ως τους πρώτους κρύους μήνες που είναι η περίοδος όπου τα έντομα είναι δραστήρια και αναπαράγονται.
Σε ελαφρά προσβεβλημένους φοίνικες η θεραπεία είναι η ίδια με την διαφορά ότι το δέντρο θα πρέπει να κλαδευτεί και να καθαριστεί από τα μολυσμένα φύλλα τα οποία και πρέπει να καούν αφού στο εσωτερικό της βάσης τους ίσως υπάρχουν νύμφες.


Για απεντομώσεις σε Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική πατήστε κλικ εδώ
Γενικότερα τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για το κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα είναι :
- Παρακολούθηση των φύλλων για τυχόν φαγώματα και οπές. Τακτική παρακολούθηση των δέντρων για συμπτώματα προσβολής.
- Κλάδεμα των φύλλων κατά την διάρκεια του χειμώνα που τα έντομα δεν είναι δραστήρια.
- Κάψιμο ή κόψιμο και απομάκρυνση των κορμών και φύλλων των φοινικόδεντρων που έχουν καταστραφεί από το κόκκινο σκαθάρι με σκοπό να μην μεταφερθούν τα έντομα σε γειτονικά δέντρα.
- Ειδοποίηση των ιδιωτών ή δημόσιων φορέων για τυχόν προσβολές σε φοινικόδεντρα που τους ανήκουν
- Τοποθέτηση παγίδων σύλληψης εντόμων με φερομονικές ουσίες για έλεγχο δραστηριότητας της περιοχής.
- Τακτικοί προληπτικοί ψεκασμοί με τα κατάλληλα φυτοφάρμακα καθ΄όλη την διάρκεια του έτους
- Αγορά φοινικόδεντρων από φυτώρια που συνοδεύονται από φυτουγειονομικό διαβατήριο, δηλαδή επίσημο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί ότι τα φυτά είναι απαλλαγμένα από το έντομο.