fbpx
23920 73 159
μυοκτονία

Οι παγίδες και τα απωθητικά είναι σημαντικά εργαλεία στην αντιμετώπιση εντόμων, ερπετών και τρωκτικών. Συνήθως οι παγίδες τοποθετούνται για ποντίκια ή έντομα. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις χρήσεις τους.

Παγίδες για ποντίκια (τρωκτικά)

Οι παγίδες τρωκτικών που χρησιμοποιούνται είναι είτε για την σύλληψη τους είτε για την θανάτωσή τους μέσω δολωμάτων (ποντικοφάρμακα) που τοποθετούνται σε αυτά.

Για την σύλληψη τους οι παγίδες που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι τύπου φάκας ή κλουβί με δόλωμα κάποια τροφή, τύπου κολλητικής επιφάνειας (χάρτινη, ξύλινη, πλαστική) ή κολλητική επιφάνεια μέσα σε σταθμό.

Οι παγίδες τρωκτικών με δόλωμα μπορούν να είναι διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, ωστόσο έχουν τα κοινά χαρακτηριστικά: υπάρχουν δύο ανοίγματα για την είσοδο και έξοδο του τρωκτικού, έχουν ειδική θέση για τοποθέτηση δολώματος (φαρμάκου), έχουν κούμπωμα που κλειδώνει το πάνω μέρος και θέση για ειδικό κλειδί ανοίγματός του, είναι αδιάβροχοι και συνήθως είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό.

Χρησιμοποιούνται κυρίως εξωτερικά κτιρίων και κοντά στα σημεία που παρατηρείται κίνηση τους. Είναι οι πιο διαδεδομένες παγίδες και χρησιμοποιούνται παντού.

Παγίδες για έντομα

Οι εντομοπαγίδες είναι 100% οικολογικές , δεν βασίζονται σε εντομοκτόνα φάρμακα αλλά σε ουσίες και υλικά που έλκουν το έντομο προς την παγίδα.

Οι πιο συνηθισμένες παγίδες είναι αυτές με την κολλητική επιφάνεια όπου φέρουν ελκυστικές (φερομονικές) ουσίες για την παγίδευση των εντόμων. Τέτοιες παγίδες βοηθούν στην σύλληψη εντόμων όπως κατσαρίδες, σκόρους, σκαθάρια, ψείρες τροφίμων, κ.α.

Οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες (με κολλητική επιφάνεια ή χωρίς) με λάμπες Υπεριώδους φωτός χρησιμοποιούνται για τα ιπτάμενα έντομα όπως μύγες, σφήκες, κουνούπια, σκνίπες, πεταλούδες, μυγάκια, κ.α. και είναι απαραίτητες σε κουζίνες εστιατορίων, σε εργαστήρια παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων, σε ξενοδοχεία κ.α.

φώτο: επιτοίχια ηλεκτρική εντομοπαγίδα

Απωθητικά αερολύματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για ιπτάμενα έντομα υπό συνθήκες.

Πως να διώχνουμε τα φίδια – 8 συμβουλές

Για να διώχνουμε τα φίδια από τον χώρο μας πρέπει πρώτα να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα ώστε να μην δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες να βρεθούν στην αυλή μας.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως διώχνουμε τα φίδια:

  1. Κάνουμε συχνό κόψιμο των χόρτων και του γρασιδιού της αυλής μας.
  2. Κλαδεύουμε τους θάμνους έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ φυλλωσιάς και γης για να αποτρέψουμε να κρυφτούν ανάμεσα τους.
  3. Απομάκρυνση μπάζων, πετρών, ξύλων που μπορεί να κρυφτούν από κάτω
  4. Καθαρίζουμε την αυλή μας από φύλλα δέντρων, πεσμένα κλαδιά και πευκοβελόνων
  5. Απομάκρυνση “πιθανών” τροφών των φιδιών όπως σαύρες, βατράχια, μεγάλα έντομα
  6. Κάνουμε μυοκτονία στο χώρο μας ώστε να μην υπάρχουν ποντίκια που είναι πιθανή τροφή τους
  7. Προσέχουμε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ πορτών και πατώματος και δώσουμε έτσι την ευκαιρία στο ερπετό να εισέλθει στην κατοικία μας.
  8. Εφαρμόζουμε φιδοαπωθητικά σκευάσματα
απώθηση φιδιών

Φιδοαπωθητικά

Τα φιδοαπωθητικά υλικά περιέχουν ουσίες που εξατμίζονται και διαχέονται στον αέρα και δεν είναι ευχάριστες για τα φίδια που το οσφρύζονται.

Τοποθετούμε (διασπείρουμε) το φιδοαπωθητικό υλικό περιμετρικά ενός χώρου και σε σημεία “ευάλωτα” όπως θάμνους, αποθήκες με ξύλα, βραχώδη μέρη, κοντά σε γλάστρες, σε εισόδους, κτλ όπως αναγράφουν οι οδηγίες του σκευάσματος.

Τα φίδια, πέρα από τροφή τους, καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας αναζητούν νερό, σκιερά και υγρά μέρη για να προστατευτούν. Προσέχουμε ιδιαίτερα όταν περπατάμε σε τέτοια μέρη γιατί μπορεί να κρύβονται και να επιτεθούν αν αισθανθούν ότι απειλούνται.

Βρείτε την σελίδα μας στο FACEBOOK https://www.facebook.com/spiticleanandkill