6945 294 293
σαμιαμίδι

Το Μεσογειακό σαμιαμίδι (Hemidactylus turcicus) είναι μικρόσωμη σαύρα της οικογένειας Gekkonidae. Απαντά κυρίως στη Μεσόγειο, ενώ έχει επεκταθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το μήκος τους φτάνει συνήθως τα 10 εκατοστά . Το δέρμα του έχει το χρώμα του δέρματος με μικροσκοπικές φολίδες. Έχει όμως τη δυνατότητα να προσαρμόζεται το χρώμα του στο περιβάλλον που ζει. 

Είναι νυκτόβιο και ευκίνητο. Τα σαμιαμίδια είναι ένα είδος σαύρας το οποίο πολλές φορές συναντάται μέσα στα σπίτια. Είναι ακίνδυνα, δεν τσιμπάνε, αλλά λερώνουν τον χώρο μας με τις ακαθαρσίες τους. Τα σαμιαμίδια τρέφονται με μικρά έντομα.

Για την εξόντωση τους δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα φάρμακα. Ούτε η απεντόμωση ούτε τα ποντικοφάρμακα τα επηρεάζουν. Ωστόσο αν ο χώρος μας δεν έχει έντομα τότε το πιθανότερο είναι να απομακρυνθούν μόνα τους.

Ένας τρόπος να απαλλαγούμε από αυτά είναι να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες κολλητικές επιφάνειες σε διάφορα σημεία του χώρου μας. Τέτοιες κολλητικές επιφάνειες-παγίδες χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση ποντικών και εντόμων.

Τα σαμιαμίδια πηγαίνουν προς την κολλητική επιφάνεια για να τραφούν με έντομα που έχουν πιαστεί στην κόλλα. Έτσι προσκολλώνται, δεν μπορούν να μετακινηθούν και χάνουν τη ζωή τους από αφυδάτωση και την ακινησία.