6945 294 293
σαμιαμίδι

Το Μεσογειακό σαμιαμίδι (Hemidactylus turcicus) είναι μικρόσωμη σαύρα της οικογένειας Gekkonidae. Απαντά κυρίως στη Μεσόγειο, ενώ έχει επεκταθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το μήκος τους φτάνει συνήθως τα 10 εκατοστά . Το δέρμα του έχει το χρώμα του δέρματος με μικροσκοπικές φολίδες. Έχει όμως τη δυνατότητα να προσαρμόζεται το χρώμα του στο περιβάλλον που ζει. 

Είναι νυκτόβιο και ευκίνητο. Τα σαμιαμίδια είναι ένα είδος σαύρας το οποίο πολλές φορές συναντάται μέσα στα σπίτια. Είναι ακίνδυνα, δεν τσιμπάνε, αλλά λερώνουν τον χώρο μας με τις ακαθαρσίες τους οι οποίες πολλές φορές μοιάζουν με των ποντικιών. Τα σαμιαμίδια τρέφονται μόνο με μικρά έντομα. Δεν τρώνε φρούτα, λαχανικά και γενικότερα τροφές ανθρώπων για αυτό και δεν αποτελούν κάποιο κίνδυνο για την υγεία μας.

Για την εξόντωση τους δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα φάρμακα. Ούτε η απεντόμωση ούτε τα ποντικοφάρμακα τα επηρεάζουν. Ωστόσο αν ο χώρος μας δεν έχει έντομα τότε το πιθανότερο είναι να απομακρυνθούν μόνα τους. Η απεντόμωση του χώρου βοηθά έμμεσα στην απομάκρυνσή τους.

Ένας τρόπος να απαλλαγούμε από αυτά είναι να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες κολλητικές επιφάνειες σε διάφορα σημεία του χώρου μας. Τέτοιες κολλητικές επιφάνειες-παγίδες χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση ποντικών και εντόμων. Τοποθετούνται στα σημεία που είναι πιθανόν να βρεθούν (κοντά σε παράθυρα, πόρτες, πίσω από έπιπλα, κοντά σε χαραμάδες που μπορούν να κρυφτούν κ.α.)

Τα σαμιαμίδια πηγαίνουν προς την κολλητική επιφάνεια για να τραφούν με έντομα που έχουν πιαστεί στην κόλλα. Έτσι προσκολλώνται, δεν μπορούν να μετακινηθούν και χάνουν τη ζωή τους από αφυδάτωση και την ακινησία. Χρειάζονται όμως αρκετές ημέρες για να απαλλαγείτε με αυτόν τον τρόπο καθώς δεν κινούνται συνεχώς.

Βρείτε την σελίδα μας στο FACEBOOK https://www.facebook.com/spiticleanandkill