23920 73 159
τσίμπημα σφήκας

Οι σφήκες γίνονται πολύ επιθετικές και τσιμπάνε όταν αισθανθούν ότι απειλούνται ή όταν απειλείται η φωλιά τους. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να μην πλησιάζουμε πολύ κοντά στην φωλιά τους χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό για να αποφύγουμε το τσίμπημα σφήκας.

Σε περιπτώσεις που θέλουμε να καταστρέψουμε μια σφηκοφωλιά δρούμε κυρίως τις βραδινές ώρες όπου οι σφήκες βρίσκονται ήρεμες και “τυφλές” καθώς δεν μπορούν να δουν στο σκοτάδι.

Συμπτώματα

Το κεντρί της σφήκας περιέχει δηλητήριο που μεταδίδεται στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός τσιμπήματος. Προκαλεί σημαντικό πόνο και ερεθισμό.

Είναι πιθανό να έχετε μια σοβαρή αντίδραση εάν είστε αλλεργικοί στο δηλητήριο.

Και στις δύο περιπτώσεις, η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών.

Η πλειοψηφία των ατόμων χωρίς αλλεργίες θα παρουσιάσει μόνο μικρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια και μετά από ένα τσίμπημα σφήκας.

Οι αρχικές αισθήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αιχμηρό άλγος ή κάψιμο , ερυθρότητα, πρήξιμο και φαγούρα .

Η θεραπεία των τσιμπημάτων ξεκινάει ως εξής:

 • Χρησιμοποιήστε πάγο πάνω στα τσιμπήματα.
 • Για τον πόνο, πάρτε ένα παυσίπονο, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφένη.
 • Για την φαγούρα, πάρτε ένα αντισταμινικό.
 • Συχνό πλύσιμο με σαπούνι και παρακολούθηση.
 • Μπορεί να χρειαστούν 2-5 μέρες για να επουλωθεί πλήρως το σημείο.
 • Φροντίστε να το διατηρείτε καθαρό, για να αποφύγετε τυχόν μόλυνση.

Τα τσιμπήματα των σφηκών σε ορισμένους ανθρώπους προκαλούν Μεγάλες τοπικές αντιδράσεις. “Μεγάλες τοπικές αντιδράσεις” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πιο έντονα συμπτώματα που σχετίζονται με τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας.

Οι άνθρωποι που έχουν μεγάλες τοπικές αντιδράσεις μπορεί να είναι αλλεργικοί σε τσιμπήματα, αλλά δεν εμφανίζουν απειλητικές για τη ζωή συμπτώματα, όπως αναφυλακτικό σοκ.

Οι μεγάλες τοπικές αντιδράσεις στις τσιμπήματα με σφήκες περιλαμβάνουν εξαιρετική ερυθρότητα και οίδημα που αυξάνεται για δύο ή τρεις ημέρες μετά το τσίμπημα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ναυτία και εμετός.

Τις περισσότερες φορές, μεγάλες τοπικές αντιδράσεις υποχωρούν μόνες τους κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας περίπου. Θα μπορούσατε να έχετε μια ισχυρή αντίδραση και ποτέ να μην εμφανίσετε ξανά τα ίδια συμπτώματα. Ωστόσο, μια μεγάλη τοπική αντίδραση θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται συνήθως στα τσιμπήματα.

Οι πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στις τσιμπήματα σφήκες αναφέρονται ως αναφυλαξία ή αναφυλακτικό σοκ .

Η αναφυλαξία εμφανίζεται όταν το σώμα παθαίνει σοκ σε απάντηση στο δηλητήριο της σφήκας και εμφανίζεται σχεδόν αμέσως. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση φροντίδα έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία της αναφυλαξίας.

Τα συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στις τσιμπήματα της σφήκας περιλαμβάνουν:

 • Σοβαρή διόγκωση του προσώπου, των χειλιών ή του λαιμού.
 • Κνίδωση ή φαγούρα σε περιοχές του σώματος που δεν επηρεάζονται από το τσίμπημα.
 • Δυσκολίες στην αναπνοή.
 • Ζάλη.
 • Απότομη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 • ελαφρότητα.
 • Απώλεια συνείδησης.
 • Ναυτία ή εμετό.

Δεν μπορεί να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα σφήκας, αλλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε τουλάχιστον μερικά από αυτά.

Ξύδι για τα τσιμπήματα σφήκας

Το Ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τσιμπήματα. Η θεωρία είναι ότι η οξύτητα του ξυδιού μπορεί να βοηθήσει να εξουδετερώσει την αλκαλικότητα των τσιμπημάτων της σφήκας. Το αντίθετο ισχύει για τσίμπημα των μελισσών, τα οποία είναι πιο όξινα.

Τσίμπημα σφήκας vs. τσίμπημα μέλισσας

Τα τσιμπήματα σφήκας και μέλισσας μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά τα μέτρα θεραπείας είναι ελαφρώς διαφορετικά. Ενώ μια μέλισσα μπορεί να τσιμπήσει μόνο μια φορά επειδή το κεντρί της κολλάει στο δέρμα του θύματος της, μια σφήκα μπορεί να τσιμπήσει περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης.

Εκτός αν είστε αλλεργικοί, τα τσιμπήματα μελισσών μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι . Αφαιρέσετε το κεντρί των μελισσών με το νύχι σας αμέσως μετά το τσίμπημα. Βάλτε πάγο κα στην συνέχεια αμμωνία ,όχι ξύδι όπως στης σφήκας, γιατί το δηλητήριο της μέλισσας είναι όξινο και με την αμμωνία εξουδετερώνεται.

Διαβάστε το άρθρο μας για την Αντιμετώπιση Σφηκών.

Βρείτε την σελίδα μας στο FACEBOOK https://www.facebook.com/spiticleanandkill