fbpx
23920 73 159
Τσιμπήματα ψύλλων

Τσίμπημα εντόμου σε άνθρωπο

Πολλά από τα έντομα που συναντούμε στην φύση έχουν την ιδιότητα να τσιμπούν είτε γιατί είναι αιμομυζητικά και τρέφονται από αίμα (π.χ. ψύλλοι) είτε γιατί αμύνονται όταν νιώθουν ότι απειλούνται (π.χ. αράχνες) .

Στο άρθρο αυτό θα περιγράψουμε τα σημαντικότερα και συχνότερα τσιμπήματα εντόμων που συναντάμε σε ανθρώπους στην Ελλάδα.

Τσίμπημα κουνουπιού

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών στο σώμα του ανθρώπου είναι εμφανή μεγάλα κόκκινα εξανθήματα με μικρό πρήξιμο. Τα κουνούπια τσιμπάνε γιατί τρέφονται με αίμα. Στα κουνούπια οφείλονται πολλές ασθένειες μερικές από τις οποίες θανατηφόρες. Οι σημαντικότερες ασθένειες από τα κουνούπια είναι η αναφυλαξία, το σύνδρομο Skeeter,  η ελονοσία, ο Δάγκειος Πυρετός, ο Πυρετός του Δυτικού Νείλου, Φιλαριάσεις, εγκεφαλίτιδα, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τσίμπημα σφήκας/μέλισσας

Τα τσιμπήματα από σφήκα ή μέλισσα στο σώμα του ανθρώπου είναι εμφανή έντονα εξανθήματα όχι πολύ κόκκινα εκτός από το σημείο που τρυπήθηκε το σώμα από το κεντρί. Το κεντρί της σφήκας/μέλισσας περιέχει δηλητήριο για αυτό και ο πόνος στο σώμα μετά το τσίμπημα είναι έντονος και άμεσος. Σοβαρές ασθένειες σε ανθρώπους μπορούν να προκαλέσουν μόνο σε ευαίσθητους/αλλεργικούς. Τα κυριότερα συμπτώματα από τα τσιμπήματα τους είναι πόνος, φαγούρα, ζάλη, αναφυλαξία, κ.α

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

τσίμπημα σφήκας

Τσίμπημα κοριού

Οι κοριοί τσιμπάνε γιατί τρέφονται μόνο με αίμα. Οι κοριοί συνήθως δαγκώνουν περιοχές του δέρματος που εκτίθενται ενώ κοιμόμαστε, όπως το πρόσωπο, το λαιμό, την μέση, την πλάτη, τα χέρια και σπανίως τα πόδια.

Τα τσιμπήματα φαίνονται μετά από ώρες ωστόσο μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες για να αναπτυχθούν τα συμπτώματα. Τα κυριότερα συμπτώματα από τσίμπημα κοριού είναι φαγούρα, πρήξιμο, βακτηριακή δερματική λοίμωξη (κυτταρίτιδα).

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

τσίμπημα κοριού

Τσίμπημα ψύλλου

Τα τσιμπήματα ψύλλων είναι πολλά και διάσπαρτα αλλά σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Στο σώμα φαίνονται ως μικρές κόκκινες κουκίδες. Οι ψύλλοι τσιμπάνε κυρίως σε πόδια, μέση, χέρια. Τα τσιμπήματα των ψύλλων προκαλούν αμέσως φαγούρα και ίσως στη συνέχεια ερεθισμό και φλεγμονή. Η ευκολία αλλαγής ξενιστή και η συχνή απομύζηση αίματος κάνει τους ψύλλους σοβαρούς φορείς ασθενειών όπως η πανώλη και ο μελιταίος πυρετός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τσιμπήματα ψύλλων

Τσίμπημα σκορπιού

Τα τσιμπήματα σκορπιού στο σώμα του ανθρώπου φαίνονται έντονα από το πρήξιμο που προκαλούν. Κάποια είδη σκορπιών έχουν δηλητήριο και είναι επικίνδυνα . Τα κυριότερα συμπτώματα τους είναι ο πόνος, πρήξιμο, ζάλη, αύξηση πίεσης, ναυτία, κ.α.

Ο πόνος μετά από ένα τσίμπημα σκορπιού είναι στιγμιαίος. Κάθε οίδημα και ερυθρότητα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε πέντε λεπτά. Τα σοβαρότερα συμπτώματα αν συμβούν θα εμφανιστούν μέσα στην ώρα.

Οι σκορπιοί είναι πλάσματα που ανήκουν στην οικογένεια αραχνοειδών. Κάποια λίγα είδη σκορπιού έχουν δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Έχουν οκτώ πόδια και μπορούν να αναγνωριστούν από το ζευγάρι με τις δαγκάνες και τη στενή, καμπυλωτή ουρά τους με το κεντρί με το οποίο τσιμπάει και εκκρίνει το δηλητήριο.

Τα περισσότερα τσιμπήματα σκορπιού δεν απαιτούν ιδιαίτερη θεραπεία. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ίσως χρειαστεί να λάβετε νοσοκομειακή περίθαλψη.

τσίμπημα σκορπιού
σκορπιός

Τα συμπτώματα στη θέση του τσιμπήματος είναι:

  • έντονος πόνος
  • μούδιασμα
  • πρήξιμο

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα ευρύτατα αποτελέσματα του δηλητηρίου και είναι σοβαρότερα μπορεί να είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μυϊκές βλάβες ή συσπάσεις
  • Ασυνήθιστες κινήσεις του λαιμού, του κεφαλιού και των οφθαλμών
  • Έκκριση σάλιου
  • Ιδρώτας
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Αυξημένος καρδιακός παλμός

Είναι επίσης πιθανό σε ανθρώπους που έχουν τσιμπηθεί προηγουμένως από τους σκορπιούς να έχουν μια αλλεργική αντίδραση αρκετά σοβαρή για να προκαλέσει μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται αναφυλαξία.

Τα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παρόμοια με αυτά της αναφυλαξίας που προκαλούνται από τσίμπημα των μελισσών και μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, κνίδωση, ναυτία και εμετό.

Διαβάστε περισσότερα για την Απεντόμωση σπιτιού.

Τσίμπημα σαρανταποδαρούσας

Το τσίμπημα σαρανταποδαρούσας προκαλεί τοπικό πόνο, πρήξιμο και μεγάλο κόκκινο εξάνθημα.

Οι σαρανταποδαρούσες τσιμπάνε χρησιμοποιώντας τα δύο μεγάλα τους πόδια στο μπροστινό τμήμα του σώματος τους και το δηλητήριο που εκκρίνουν περιέχει διάφορες τοξίνες που θανατώνουν την λεία τους (άλλα μικρότερα έντομα).

Στους ανθρώπους δεν επιτίθεται παρά μόνο αν ενοχληθεί ή την πατήσει κατά λάθος.

τσίμπημα σαρανταποδαρούσας

Αναλόγως με το μέγεθος της σαρανταποδαρούσας τα συμπτώματα από το τσίμπημα διαφέρει. Όσο πιο μεγάλο το έντομο τόσο περισσότερο επώδυνο το τσίμπημα λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας δηλητηρίου.

Σε ευαίσθητα άτομα όμως τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερα όπως :

  • ταχυπαλμία
  • αδυναμία
  • ναυτία
  • πυρετό

Οι σαρανταποδαρούσες προσελκύονται σε ένα περιβάλλον που τους προσφέρει τρία βασικά πράγματα:

Τρόφιμα: Πάνω απ ‘όλα, οι σαρανταποδαρούσες οδηγούνται από την ανάγκη για φαγητό. Ως κυνηγοί, θα αναζητήσουν θήραμα όπου και αν είναι άφθονα, και αυτό μπορεί να είναι μέσα στο σπίτι σας.
Καταφύγιο: Όταν δεν ψάχνουν για φαγητό αναζητούν μέρη για ξεκούραση. Έξω, θα σέρνονται κάτω από βράχους, ανάμεσα σε πέτρες και χόρτα ή κάτω από απορρίμματα φύλλων. Μέσα σε ένα σπίτι, θα αναζητήσουν ρωγμές στους τοίχους, κάτω από κουτιά από χαρτόνι, κάτω από έπιπλα και συσκευές και γενικότερα υγρά και σκιερά μέρη.
Υγρασία : Οι σαρανταποδαρούσες χρειάζονται ένα περιβάλλον υψηλής υγρασίας για να επιβιώσουν. Σε πάρα πολύ ξηρό αφυδατώνονται, κάτι που θα τους σκοτώσει. Ως αποτέλεσμα, τα υπόγεια και οι αποθηκευτικοί χώροι, πλυσταριά κ.α. που παγιδεύουν την υγρασία, μπορούν να είναι ιδανικοί βιότοποι για αυτά.

σαρανταποδαρούσα απεντόμωση

Πως εξοντώνονται οι σαρανταποδαρούσες;

Οι σαρανταποδαρούσες εξοντώνονται με απεντόμωση εντός και εκτός σπιτιού. Χρησιμοποιούνται τα κοινά εντομοκτόνα με προτίμηση αυτά με μακρά διάρκεια.

Εντός σπιτιού ψεκάζονται τα πατώματα και οι τοίχοι μέχρι ένα μέτρο ύψος, δίνοντας έμφαση στα σκοτεινά και υγρά μέρη του σπιτιού όπως μπάνια, αποθήκες, πλυσταριά, μπαλκόνια. Επίσης ψεκάζονται πολύ καλά οι γωνίες και οι χαραμάδες σε σοβατεπί, τα πατώματα κάτω από ντουλάπες, κρεββάτια, χαλιά και μεγάλα αντικείμενα όπως γλάστρες, κούτες, κτλ.

Εκτός σπιτιού εφαρμόζονται εντομοκτόνα στα παράθυρα και πόρτες και γενικά σε σημεία που επικοινωνούν με το εσωτερικό. Για καλύτερη αντιμετώπιση εφαρμόζονται και εντομοκτόνα εδάφους (σκόνες επίπασης) στον κήπο του σπιτιού σε όλα τα σημεία που πολύ πιθανό να κρύβονται οι σαρανταποδαρούσες. Αν είναι δυνατόν ανασηκώνονται πλάκες και πέτρες όπου συχνά εμφανίζονται.

Τσίμπημα από ακάρεα

Το τσίμπημα από ακάρεα σκόνης πάνω στο σώμα ανθρώπου στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καθώς τα ίδια δεν τσιμπούν. Τα συμπτώματα τους εμφανίζονται μόνο ,και αυτά συνήθως στους ευαίσθητους σε αλλεργίες ανθρώπους.

Τσίμπημα από ακάρεα

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα ακάρεα της σκόνης είναι συνήθεις και προκαλούνται από την εισπνοή του δέρματος των ακάρεων που αποβάλλουν και των κοπράνων τους.

Τα συχνότερα συμπτώματα από τα ακάρεα στους ευαίσθητους ανθρώπους είναι:

  • δερματικά κόκκινα εξανθήματα
  • η μπουκωμένη μύτη
  • το φτάρνισμα
  • η καταρροή
  • η φαγούρα
  • το άσθμα
  • η δερματίτιδα
  • ο βήχας

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των αλλεργιών ακάρεων σκόνης, αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να προκαλέσει άσθμα . Τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι χειρότερα τη νύχτα όταν είστε ξαπλωμένοι. Όσο περισσότερο παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους, τόσο περισσότερο μπορεί να είστε επιρρεπείς σε αυτά.

Τα ακάρεα είναι ζωντανοί οργανισμοί με κύκλο ζωής. Είναι αόρατοι με γυμνό μάτι και μπορούν να φανούν μόνο με μικροσκόπιο. Ανήκουν στα αρθρόποδα ή αραχνοειδή.

Τα ακάρεα ζουν σε όλα τα σπίτια σε συγκεντρώσεις που εξαρτώνται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος όπως υψηλή θερμοκρασία (25-30 βαθμούς Κελσίου) και υψηλή υγρασία (άνω των 75%).

Τα ακάρεα μεταφέρονται με τη σκόνη από ένα σημείο σε άλλο όπως και με ένα χτύπημα σε μια επιφάνεια π.χ στρώμα, καθώς είναι πολύ ελαφριά και αιωρούνται.

Με την σκόνη ταξιδεύουν στον αέρα μέχρι να προσγειωθούν για αυτό και αποκαλούνται “ακάρεα της σκόνης”.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τους στο σπίτι βρίσκονται στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, στα χαλιά, στις κουρτίνες.
Θεωρείται ότι ένα γραμμάριο σκόνης περιέχει άνω των 100 ακάρεων και κάθε στρώμα ύπνου μαζεύει σε ένα μόλις χρόνο πάνω από πέντε εκατομμύρια ακάρεα!

Τα ακάρεα τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας για αυτό αναπτύσσονται κοντά σε ανθρώπους. Δεν τσιμπάνε ή δαγκώνουν όπως αρκετοί νομίζουν.
Για τις αλλεργίες και τα συμπτώματα ευθύνονται τα ίδια και τα περιττώματα τους όπως και των μυκήτων που αναπτύσσονται.

Για την αντιμετώπιση τους συνίσταται τακτικός βιολογικός καθαρισμός των στρωμάτων , των χαλιών και των σαλονιών από επαγγελματίες. Επίσης πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες των κλινοσκεπασμάτων, μαξιλαριών, κουρτινών και γενικότερα υφασμάτων. Ο αερισμός του σπιτιού, η ελάττωση της υγρασίας στο σπίτι και γενικά η σχολαστική καθαριότητα του χώρου μας βοηθάει στην ελάττωση του πληθυσμού τους.

Τσίμπημα από μυρμήγκια

Τα τσιμπήματα μυρμηγκιών είναι συνήθως επώδυνα και προκαλούν ερυθρές δερματικές εξάρσεις. Δεν τσιμπάνε όλα τα μυρμήγκια αλλά αυτά που τσιμπάνε ο πόνος εμφανίζεται αμέσως και έχουν την αίσθηση καψίματος. Επειδή είναι πολλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως φαγούρα, πόνος, ίσως και αλλεργικό σοκ.

Τσίμπημα αράχνης

Οι αράχνες  θεωρείται συχνά υπεύθυνες για τσιμπήματα άγνωστης προέλευσης. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες αράχνες είναι ακίνδυνες και τα τσιμπήματα είναι ένα σπάνιο γεγονός. Τσιμπάνε μόνο αν αισθανθούν απειλή. Τα δαγκώματα αραχνών προκαλούν μικρό κόκκινο οίδημα και φαγούρα και κάποια άλλα λόγω της τοξίνης που παράγεται από το δηλητήριο μπορούν να προκαλέσουν κεφαλαλγία, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, μυϊκούς σπασμούς, ναυτία, εμετό, πυρετό και ρίγη. Τα πιο κοινά δηλητηριώδη είδη στην Ελλάδα είναι η «μαύρη χήρα» και η «λοξοσκέλη».

Τσίμπημα από ψείρες

Τα τσιμπήματα ψείρας είναι μικροσκοπικά κόκκινα σημεία στους ώμους, το λαιμό και το τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως δεν πονάνε, αλλά προκαλούν φαγούρα. Το συνεχές ξύσιμο όμως μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πρησμένους λεμφαδένες και ευαίσθητο, κόκκινο δέρμα. Οι τύποι ψειρών που δαγκώνουν τους ανθρώπους αποκτώνται κυρίως μέσω στενής προσωπικής επαφής ή κοινής χρήσης καπέλα ή χτένες.  

Βρείτε την σελίδα μας στο FACEBOOK https://www.facebook.com/spiticleanandkill

Βιολογικός καθαρισμός Σκαθάρι φοινικών αντιμετώπιση ψύλλων απεντομώσεις Χαλκιδική απεντομώσεις θεσσαλονίκη απεντόμωση απεντόμωση για κατσαρίδες απεντόμωση για μυρμήγκια απολυμάνσεις θεσσαλονίκη απολύμανση covid βιολογικός καθαρισμός καναπέ βιολογικός καθαρισμός στρώματος εντομοπαγίδες εταιρία απεντομώσεων καθαρισμός υφασμάτων σαλονιού κατσαρίδες στην κουζίνα μυοκτονία μυοκτονία θεσσαλονίκη μυρμήγκια στο σπίτι μύγες απωθητικό ξανθές κατσαρίδες ποντίκια αντιμετώπιση ποντικοπαγίδες σαμιαμίδι εξόντωση σκουλήκια υγρασίας σκόρος αντιμετώπιση σφήκες τσιμπήματα υπηρεσίες μυοκτονίας φιδοαπωθητικά ψαράκια έντομα ψύλλοι ψύλλοι αντιμετώπιση