23920 73 159
Τσιμπήματα ψύλλων

Στο άρθρο αυτό θα περιγράψουμε τα σημαντικότερα και συχνότερα τσιμπήματα εντόμων που συναντάμε σε ανθρώπους στην Ελλάδα.

Τσίμπημα κουνουπιού

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών στο σώμα του ανθρώπου είναι εμφανή μεγάλα κόκκινα εξανθήματα με μικρό πρήξιμο. Τα κουνούπια τσιμπάνε γιατί τρέφονται με αίμα. Στα κουνούπια οφείλονται πολλές ασθένειες μερικές από τις οποίες θανατηφόρες. Οι σημαντικότερες ασθένειες από τα κουνούπια είναι η αναφυλαξία, το σύνδρομο Skeeter,  η ελονοσία, ο Δάγκειος Πυρετός, ο Πυρετός του Δυτικού Νείλου, Φιλαριάσεις, εγκεφαλίτιδα, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τσίμπημα σφήκας/μέλισσας

Τα τσιμπήματα από σφήκα ή μέλισσα στο σώμα του ανθρώπου είναι εμφανή έντονα εξανθήματα όχι πολύ κόκκινα εκτός από το σημείο που τρυπήθηκε το σώμα από το κεντρί. Το κεντρί της σφήκας/μέλισσας περιέχει δηλητήριο για αυτό και ο πόνος στο σώμα μετά το τσίμπημα είναι έντονος και άμεσος. Σοβαρές ασθένειες σε ανθρώπους μπορούν να προκαλέσουν μόνο σε ευαίσθητους/αλλεργικούς. Τα κυριότερα συμπτώματα από τα τσιμπήματα τους είναι πόνος, φαγούρα, ζάλη, αναφυλαξία, κ.α

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τσίμπημα κοριού

Οι κοριοί τσιμπάνε γιατί τρέφονται μόνο με αίμα. Οι κοριοί συνήθως δαγκώνουν περιοχές του δέρματος που εκτίθενται ενώ κοιμόμαστε, όπως το πρόσωπο, το λαιμό, την μέση, την πλάτη, τα χέρια και σπανίως τα πόδια.

Τα τσιμπήματα φαίνονται μετά από ώρες ωστόσο μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες για να αναπτυχθούν τα συμπτώματα. Τα κυριότερα συμπτώματα από τσίμπημα κοριού είναι φαγούρα, πρήξιμο, βακτηριακή δερματική λοίμωξη (κυτταρίτιδα).

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τσίμπημα ψύλλου

Τα τσιμπήματα ψύλλων είναι πολλά και διάσπαρτα αλλά σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Στο σώμα φαίνονται ως μικρές κόκκινες κουκίδες. Οι ψύλλοι τσιμπάνε κυρίως σε πόδια, μέση, χέρια. Τα τσιμπήματα των ψύλλων προκαλούν αμέσως φαγούρα και ίσως στη συνέχεια ερεθισμό και φλεγμονή. Η ευκολία αλλαγής ξενιστή και η συχνή απομύζηση αίματος κάνει τους ψύλλους σοβαρούς φορείς ασθενειών όπως η πανώλη και ο μελιταίος πυρετός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τσίμπημα σκορπιού

Τα τσιμπήματα σκορπιού στο σώμα του ανθρώπου φαίνονται έντονα από το πρήξιμο που προκαλούν. Κάποια είδη σκορπιών έχουν δηλητήριο και είναι επικίνδυνα . Τα κυριότερα συμπτώματα τους είναι ο πόνος, πρήξιμο, ζάλη, αύξηση πίεσης, ναυτία, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τσίμπημα σαρανταποδαρούσας

Το τσίμπημα σαρανταποδαρούσας είναι έντονο κόκκινο εξάνθημα και προκαλεί πόνο και φαγούρα. Ωστόσο το τσίμπημα τους δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα παρά μόνο πόνο, πρήξιμο και αδυναμία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τσίμπημα από ακάρεα

Τα ακάρεα συνήθως δεν μεταδίδουν ασθένειες, αλλά μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν έντονο κνησμό. Τα τσιμπήματα συνήθως περνούν απαρατήρητα έως ότου εμφανίζονται ως κόκκινα σημάδια που μπορεί να μοιάζουν με δερματικό εξάνθημα. Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά παράσιτα που περιστασιακά δαγκώνουν και ερεθίζουν τους ανθρώπους. Κάποια είδη τρέφονται με ζώα, άλλα μολύνουν αποθηκευμένες τροφές και άλλα κατοικούν σε εξωτερικούς χώρους. Τα περισσότερα ακάρεα που δαγκώνουν ανθρώπους φαίνονται με γυμνό μάτι και μπορεί να προκύψουν από πουλιά ή από ποντίκια. Όταν ένα πουλί ή τρωκτικό πεθαίνει ή φεύγει από τη φωλιά, χιλιάδες ακάρεα μπορούν να μεταναστεύσουν σε εσωτερικούς χώρους και να δαγκώσουν ανθρώπους.

Τσίμπημα από μυρμήγκια

Τα τσιμπήματα μυρμηγκιών είναι συνήθως επώδυνα και προκαλούν ερυθρές δερματικές εξάρσεις. Δεν τσιμπάνε όλα τα μυρμήγκια αλλά αυτά που τσιμπάνε ο πόνος εμφανίζεται αμέσως και έχουν την αίσθηση καψίματος. Επειδή είναι πολλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως φαγούρα, πόνος, ίσως και αλλεργικό σοκ.

Τσίμπημα από αράχνη

Οι αράχνες  θεωρείται συχνά υπεύθυνες για τσιμπήματα άγνωστης προέλευσης. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες αράχνες είναι ακίνδυνες και τα τσιμπήματα είναι ένα σπάνιο γεγονός. Τσιμπάνε μόνο αν αισθανθούν απειλή. Τα δαγκώματα αραχνών προκαλούν μικρό κόκκινο οίδημα και φαγούρα και κάποια άλλα λόγω της τοξίνης που παράγεται από το δηλητήριο μπορούν να προκαλέσουν κεφαλαλγία, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, μυϊκούς σπασμούς, ναυτία, εμετό, πυρετό και ρίγη. Τα πιο κοινά δηλητηριώδη είδη στην Ελλάδα είναι η «μαύρη χήρα» και η «λοξοσκέλη».

Τσίμπημα από ψείρες

Τα τσιμπήματα ψείρας είναι μικροσκοπικά κόκκινα σημεία στους ώμους, το λαιμό και το τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως δεν πονάνε, αλλά προκαλούν φαγούρα. Το συνεχές ξύσιμο όμως μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πρησμένους λεμφαδένες και ευαίσθητο, κόκκινο δέρμα. Οι τύποι ψειρών που δαγκώνουν τους ανθρώπους αποκτώνται κυρίως μέσω στενής προσωπικής επαφής ή κοινής χρήσης καπέλα ή χτένες.  

Βρείτε την σελίδα μας στο FACEBOOK https://www.facebook.com/spiticleanandkill

Διαβάστε περισσότερα για την Απεντόμωση σπιτιού.