23920 73 159
Τσιμπήματα ψύλλων

Τα τσιμπήματα ψύλλων είναι πολλά και διάσπαρτα αλλά σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Συνήθως τσιμπάνε σε πόδια, μέση, χέρια. Τα τσιμπήματα των ψύλλων προκαλούν σχεδόν αμέσως φαγούρα.

Οι ψύλλοι δραστηριοποιούνται και την μέρα και την νύχτα αμέσως μόλις αισθανθούν την θερμότητα του ξενιστή (άνθρωπο ή ζώο) και τις δονήσεις όπου και πηδάνε πάνω του και αρχίζουν να τρέφονται με αίμα. Προτιμούν να τσιμπούν τα ζώα για αυτό και πολλές φορές ενώ το κατοικίδιο έχει προσβληθεί από ψύλλους σε ανθρώπους δεν παρατηρούνται τσιμπήματα.

Διαφορές τσιμπημάτων μεταξύ ψύλλου και κοριού

Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο εντόμων αυτών είναι ότι τρέφονται με αίμα και συνήθως τσιμπάνε πολλές φορές πάνω στο δέρμα μας ή στο δέρμα των ζώων.

Οι κοριοί συνήθως δραστηριοποιούνται το βράδυ και τσιμπάνε σε ακάλυπτα μέρη του σώματός μας κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Τα τσιμπήματα τους είναι πολύ κοντινά μεταξύ τους (από 1 ως 3 εκατοστά) και συνήθως είναι στην σειρά, χαρακτηριστικό το οποίο μας κάνει να τα ξεχωρίζουμε από τα άλλα τσιμπήματα (κουνούπια, ψύλλους κλπ).

Τα τσιμπήματα των ψύλλων φαίνονται στο δέρμα ως πιο μικρές κόκκινες κηλίδες σε σύγκριση με αυτά των κοριών ή των κουνουπιών των οποίων τα τσιμπήματα προκαλούν περισσότερο πρήξιμο και πιο φλεγμονώδη.

Μια άλλη διαφορά για να τα ξεχωρίζουμε είναι η περιοχή που αυτά τσιμπάνε. Οι κοριοί τσιμπάνε συνήθως στο πάνω μέρος του σώματος ενώ οι ψύλλοι χαμηλά κυρίως στα πόδια μέχρι το γόνατο. Μια άλλη διαφορά είναι ότι τα τσιμπήματα των ψύλλων τα αισθανόμαστε κατευθείαν στο δέρμα μας και η φαγούρα ξεκινάει αμέσως σε αντίθεση με αυτά των κοριών όπου τα τσιμπήματα δεν τα αισθανόμαστε κατευθείαν λόγω του αναισθητικού σάλιου που εκκρίνουν κατά το δάγκωμα και η φαγούρα ξεκινάει μετά από ώρες.

Συμπτώματα από τα τσιμπήματα ψύλλων

Οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες εφόσον μετακινούνται από ξενιστή σε ξενιστή. Η κύρια ανησυχία είναι η ενόχληση που μπορούν να προκαλέσουν τα τσιμπήματα των ψύλλων στους ανθρώπους και τα κατοικίδια.

Τα τσιμπήματα τους προξενούν έντονη φαγούρα στους ξενιστές και στη συνέχεια ερεθισμό και φλεγμονή. Η ευκολία αλλαγής ξενιστή και η συχνή απομύζηση αίματος κάνει τους ψύλλους σοβαρούς φορείς ασθενειών όπως η πανώλη και ο μελιταίος πυρετός.

Υπάρχουν και συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων στα δαγκώματα των ψύλλων που αποτελούν επείγουσα ιατρική εξέταση και περιλαμβάνουν δύσπνοια, πρήξιμο των χειλιών ή της γλώσσας, ζάλη, ναυτία και πόνο στο στήθος .

Θεραπεία

Τα τσιμπήματα ψύλλων μπορούν να αντιμετωπιστούν ως εξής:

Αρχικά πλύνετε πρώτα την περιοχή για να προλάβετε τη μόλυνση από την εξάπλωση και αποφύγετε το ξύσιμο. Για ανακούφιση μπορείτε να εφαρμόσετε αντιοξειδωτικές κρέμες, λοσιόν ή αλοιφές πάντα με την συμβουλή του φαρμακοποιού σας. Αν πάθετε μόλυνση ή σοβαρότερα συμπτώματα πολύ πιθανό να χρειαστείτε την συμβουλή γιατρού.

Καταπολέμηση ψύλλων

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με ψύλλους και δεν γνωρίζετε πως να το λύσετε επικοινωνήστε με την Spiti Clean & Kill για δώσουμε άμεση λύση στο πρόβλημα με επίσκεψη στον χώρο σας.

Διαβάστε το άρθρο μας για την Καταπολέμηση Ψύλλων.

Βρείτε την σελίδα μας στο FACEBOOK https://www.facebook.com/spiticleanandkill

1 Comment

Comments are closed.