Τα κουνούπια είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα δημόσιας υγείας στην χώρα μας και σε αυτά οφείλονται πολλές μεταδόσεις ιών και ασθενειών εκ των οποίων πολλών από αυτών θανατηφόρων.

Η απεντόμωση για κουνούπια φέρνει την ελάττωση του πληθυσμού τους και είναι άκρως απαραίτητη σε όλα τους τα στάδια και για αυτό συνεργάζονται δημόσιοι, πανεπιστημιακοί και ιδιωτικοί φορείς.

Με το τσίμπημα τους  μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, ελονοσία, πυρετό και άλλες επικίνδυνες ασθένειες.

Υπάρχουν αρκετά είδη κουνουπιών στην χώρα μας όπως:

  • Aedes vexans
  • Anopheles
  • Cylex Pipiens
  • Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης)

Τα κουνούπια χρειάζονται νερό και γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά. Σε αυτά οι προνύμφες αναπτύσσονται μέχρι να γίνουν τέλεια έντομα και πετάξουν στο περιβάλλον. Την ημέρα τα κουνούπια κρύβονται από τον ήλιο σε σκιερά και υγρά μέρη και δραστηριοποιούνται το σούρουπο και την νύχτα. Τρέφονται μόνο με αίμα ανθρώπου και ζώων.

Το κουνούπι Τίγρης (Aedes albopictus) έχει σώμα 2 με 10 χιλιοστά με λευκές και μαύρες κηλίδες που είναι ευδιάκριτες στα πόδια. Τα αρσενικά τρέφονται με νέκταρ και τα θηλυκά με αίμα. Πετούν και τρέφονται την ημέρα μέχρι και το βράδυ. Είναι φορέας πολλών επικίνδυνων ιών (Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, Δυτικού Νείλου κ.α.)

κουνούπι τίγρης

Απεντόμωση για κουνούπια σε εξωτερικούς χώρους / κήπο

Για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε εξωτερικούς χώρους και κήπους εφαρμόζονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα φάρμακα στα σημεία που αυτά επικάθονται και κυκλοφορούν.

Τα κουνούπια έχουν μια συνήθεια να κρύβονται στις φυλλωσιές θάμνων και μικρών δέντρων, χόρτων, τοίχων, σκεπών, ανοιχτά φρεάτια και βόθρους και άλλων σκιερών μερών π.χ ανάμεσα σε αντικείμενα όπως ξύλα, νάιλον, άδεια βαρέλια, κτλ.

Σε περίπτωση που υπάρχουν στάσιμα νερά στον κήπο μας τα απομακρύνουμε αν έχουμε την δυνατότητα , αλλιώς θα πρέπει να ρίχνεται σε αυτά προνυμφοκτόνο φάρμακο που εξολοθρεύει τις προνύμφες με επαναλήψεις ανά δύο εβδομάδες. Η εφαρμογή προνυμφοκτόνου στα στάσιμα νερά είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στην καταπολέμηση των κουνουπιών.

Προσέχουμε πάρα πολύ στον κήπο μας την δημιουργία στάσιμων νερών κατά το πότισμα των φυτών και κατά την διάρκεια των βροχών. Δεν πρέπει να δημιουργούνται κατά το πότισμα ή την βροχή ρυάκια, λιμνούλες, στάσιμο νερό στα πιατάκια των γλαστρών και σε παρατημένα λάστιχα, νάιλον, τέντες, βαρέλια και άλλα αντικείμενα.

Αφήστε τον ήλιο να “μπει” στον κήπο σας για να απομακρύνει την υγρασία. Κλαδέψτε καλά δέντρα και αναρριχώμενα φυτά και ψηλούς θάμνους που κάνουν σκιά και κόβουν τα ρεύματα του αέρα.

Απεντόμωση για κουνούπια στο σπίτι

Αν στο σπίτι σας εισέρχονται αρκετά κουνούπια τότε το μόνο σίγουρο είναι το περιβάλλον γύρω από την οικία σας έχει εστίες κουνουπιών. Αν έχετε κήπο εφαρμόστε όλα τα παραπάνω που περιγράψαμε. Τοποθετήστε σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες για να τα αποτρέψετε να εισέλθουν.

Για την άμεση καταπολέμηση των κουνουπιών εντός σπιτιού εφαρμόστε ψεκασμούς με τα κοινά εντομοκτόνα φάρμακα τύπου αεροζόλ , αφού μείνουν κλειστοί οι χώροι για 1-2 ώρες. Τοποθετήστε μια οικολογική παγίδα συλλογής κουνουπιών που λειτουργεί με ρεύμα.

Παγίδες για κουνούπια

Οι παγίδες αυτές προσελκύουν τα κουνούπια εκπέμποντας διοξείδιο του άνθρακα, ειδικό προσελκυστικό και μια λάμπα υπεριώδους φως. Τα κουνούπια και οι σκνίπες παγιδεύονται εντός της συσκευής και πεθαίνουν λόγω αφυδάτωσης. Επίσης στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα κεριά και συσκευές με ψεκασμό αερολύματος με εντομοαπωθητική δράση. Αυτά βοηθούν στην απώθηση τους σε μικρούς χώρους αλλά δεν εξοντώνουν.

Πως διώχνουμε τα κουνούπια με φυσικό τρόπο – 8 συμβουλές

Ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές για να διώχνουμε τα κουνούπια από κοντά μας :

  1. Το πότισμα θα ήταν καλό να γίνεται το πρωί και όχι το σούρουπο ή την νύχτα για να μην ελκύονται περισσότερα κουνούπια στον κήπο μας.
  2. Κλάδεμα των θάμνων, χόρτων, γκαζόν, δέντρων και δημιουργία συνθηκών ώστε να εισέρχεται ηλιακή ακτινοβολία που απομακρύνει την υγρασία και να δημιουργείται ρεύμα του ανέμου.
  3. Μετά από βροχόπτωση απομακρύνουμε τα νερά που παραμένουν (λιμνούλες)
  4. Απομάκρυνση των αντικειμένων που συγκρατούν υγρασία και στάσιμα νερά π.χ πιατάκια γλαστρών, βαρέλια και άλλα αντικείμενα.
  5. Κάνουμε χρήση ανεμιστήρων για να τα απομακρύνουμε από κοντά μας
  6. Κάνουμε χρήση απωθητικών σπρέυ, κεριών, ηλεκτρικές οικολογικές κουνουποπαγίδες ώστε να ελαττώσουμε τον πληθυσμό των ενήλικων
  7. Αν τα ρούχα που φοράμε είναι σκουρόχρωμα προσελκύουν περισσότερα κουνούπια όπως επίσης και αν τα ρούχα μας αφήνουν αρκετό ακάλυπτο δέρμα.
  8. Ο ιδρώτας στο ανθρώπινο δέρμα προσελκύει περισσότερα κουνούπια σε σχέση με κάποιο πιο καθαρό και στεγνό δέρμα.

Τσιμπήματα κουνουπιών και συμπτώματα

Τα τσιμπήματα κουνουπιών είναι επικίνδυνα καθώς πολλές αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες ασθένειες μεταφέρονται μέσω των κουνουπιών στον άνθρωπο μερικές από αυτές προκαλούν ακόμα και τον θάνατο.

Τα κουνούπια είναι έντομα που τρέφονται με αίμα και τσιμπούν ακάλυπτα σημεία του σώματος μας. Τα θηλυκά μόνο κουνούπια τσιμπάνε γιατί χρειάζονται αίμα για να γεννήσουν αβγά.

Τα κουνούπια έλκονται από τη θερμότητα και την μυρωδιά του σώματος μας καθώς και από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουμε με την εκπνοή. Ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στα κουνούπια από άλλους ανθρώπους είναι αυτός, δηλαδή άτομα με περισσότερη εκπομπή σε διοξείδιο και με έντονη μυρωδιά του σώματος ελκύουν περισσότερο τα κουνούπια ή σκνίπες.

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση του ανθρωπίνου σώματος ύστερα από τσίμπημα κουνουπιού είναι μικρά κόκκινα στρογγυλά εξανθήματα τα οποία φέρνουν φαγούρα. Στην αρχή τα εξανθήματα εμφανίζονται λευκά. Τα εξανθήματα αυτά είναι μια ήπια αλλεργική αντίδραση του σώματος λόγω του σάλιου που αφήνει το κουνούπι όταν τσιμπάει.

Αν το άτομο εμφανίσει πιο μεγάλα και έντονα εξανθήματα με μικρό πρήξιμο ύστερα από τσίμπημα τότε αυτό το άτομο είναι πιο ευαίσθητο και εμφανίζει μια πιο μεγάλη αλλεργική αντίδραση. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά στα παιδιά.

Χαρακτηριστικά έντονα συμπτώματα και μεγάλες αλλεργικές αντιδράσεις ύστερα από τσιμπήματα κουνουπιών είναι το Σύνδρομο Skeeter και η Αναφυλαξία.

Το Σύνδρομο Skeeter είναι μια βαριά αλλεργική αντίδραση του σώματος με έντονα συμπτώματα όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο, πόνος, πυρετός και έντονη φαγούρα.Κατά την Αναφυλαξία εμφανίζονται τα παραπάνω συμπτώματα μαζί με πρήξιμο γλώσσας ή χειλιών, βήχας και δύσπνοια.

Σοβαρές ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια μερικές εκ των οποίων οδηγούν σε σοβαρά συμπτώματα ως και θάνατο είναι η ελονοσία, Δάγκειος Πυρετός, Πυρετός του Δυτικού Νείλου, Φιλαριάσεις, εγκεφαλίτιδα, κ.α.

fb cover 2